Friday, December 17, 2010

~ Along, kak lini dan SEMINAR ~

handset "vibrate".

"ada msg masuk rupanya"

from, Along.

toksey kelik ko. rindu la.

-reply-

nok kelik tapi gak minggu ni bz la long. tahulah. bakpo

msg masok.

takpolah. study la. ekceli. nok oyak pasal result ni.

-reply-

bakpo? dapat 4 flat ko?

msg masok

hahaaha. kalo dapat 4 flat gak, lompat doh. takdoklah dpat 4 flat tp dpt AD.

-reply-

gapo AD tu?

msg masok.

anugerah dekan.

-reply-

call semeta along!

alhamdulillah. setelah beberapa bulan berhempas pulas dgn tesisnya, along aku berjaya menghabiskan kurususnya + berjaya mendapat anugerah dekan untuk semester terakhir. be aware in your mind. kakakku bukanlah bukan budak genius mahupun bukan budak top 10. dia bukan siapa-siapa. tapi dia kakak aku yg tak pernah putus asa menggapai impian. baginya rezeki ada dimana2. kerana dia, aku berada di sini. well, umi and abah pon bagi semangat jugak.

kalau aku stres, along jugak tempat mengadu. well, kami sgt rapat. apa2 kami kongsi bersama walaupun kami berlainan jantina. bebelan, cubit, gadoh dgn along, itu asam garam kami. ini yg mengeratkan kami.


sudah lama tak jumpa dgn along. rindu . kalaulah dah tahu awal2 kelas patologi semalam takde, mungkin aku dah berada di rumah. takpe. next week ada lagi.


" adik2 akak, buat elok2 untuk seminar ye" kak lini bagi semangat.

nurhalini bt hamzah. pertama kali jumpa kak lini (setahun tua) di CFS, bilik madam nurul hidayati. time tu, tak kenal pon sape kak lini. dari anak mata, lawa jugak. :D!
kali kedua jumpa dalam lab. tanya SHAKE. time tuh baru dapat tahu tu KAK lini. then, pergi rumah kak lini kat cherating, 4 thubs up! kak lini masak best!. kak lini sgt baek.~

sgt2 terharu bila kak lini bagi kata semangat. umpama nasihat dripda seorang kakak kepada adik. anyhow, kak lini still the best.

kesimpulan

dirumah sy ada along, disini (uia) sy ada ramai abg and kakak. mereka ini semua banyak membentuk diri sy yg sebenar.

andai along bukan tulang selangka
mana mungkin sy berdiri dgn tegapnya
andai abah bukan tulang belakang
mana mungkin sy berdiri
andai adik2ku bukan tangan dan kaki
mana mungkin aku bergerak
andai umi bukan jantung
mana mungkin aku hidup

post yg mengarut. hidup zenith 14th!

Friday, November 26, 2010

siapa kita?

bismillah

sudah lama tangan tidak menaip untuk blog ni.apakan daya. masalahnya tiada akses untuk memasuki dunia maya. satu sifat saya, tak suka guna benda orang laen berulang kali. kalau sekali sekala untuk hal-hal yang penting, it still can be accepted tapi kalau dah banyak kali, segan + apa pulak si empunya kata. tapi kali terpaksa jugak pinjam broadband kema untuk mengupdate blog yang telah lama bersawang dgn sesawang sesawang internet.

bandingkan diri kita

since saya sekarang menetap di kuantan, saya akan gunakan bandar kuantan sbg perbandingan

anda dan bandar kuantan mana besar?- bandar kuantan kan?

anda dan negeri pahang mana besar?- negeri pahang kan?

anda dan negara malaysia, mana satu besar?- negara malaysia kan?

anda dan asia? sekarang ni cuba lihat dari kaca mata benua asia. berapa besarkah saiz anda?

kita naik lagi. anda dan dunia ni, bagaimana saiz anda? cuba lihat dari kaca mata bumi. semestinya sgt2 kecik bukan?

kita naik lagi. anda dan galaksi bima sakti? semestinya anda kelihatan kecil seperti kuman kan?

kita naik sikit lagi. cuba bandingkan anda dan seluruh cakerawala ini? agak2 nampak tak anda kalau anda melihat diri anda luar dari cakerawala ni?

bagaimana pula anda dgn ALLAH?

SIAPA KITA SEBENARNYA.

WALLAHUALLAM

Saturday, October 2, 2010

~ innalillahiwainnailaihirajiun~

al-fatihah buat arwah saudaraku yang tidak sempat ku tatap. hanya sekeping foto semasa dikafankan sebagai pengubat. kronologi kisah: (dari facebook emak saudara)

Peristiwa ni berlaku pada 10 Ramadhan yang lalu... 20 Ogos 2010 hari jumaat 12.10 tengahari...
Abang saya kembali ke rahmatullah kerana dengue shock with multi organ failure... sebelum masuk ke wad HKB.. bermula Ramadhan .. setiap hari abang bagi tahu kakak ipar. nak balik rumah jumpa mak. Tapi kerana sibuk bertugas... dia tak sempat.

Hari khamis 2 ramadhan... abang sempat bagi tahu kakak ipar bahwa kita ni kalau
meninggal hari jumaat dan pada bulan puasa.. alangkah bagusnya...banyak nikmat
...hari sabtu.. abang demam agak kuat... ahad dia ok sekejap tapi isnin dia
rasa lenguh2 balik.

Pagi Isnin 6 Ramadhan... tanpa pengetahuan kakak ipar... abang telah menghantar
semua peralatan pejabat dan borang2 claim dia.

Petang isnin tu kakak ipar bawa ke HKB dan terus abang di masukkan
ke wad.

7 Ramadhan keadaan abang semakin teruk... dipindahkan ke wad CCU... semasa tu dia
masih sedar... dia pesan kepada kakak ipar...minta call saya datang ke hospital
dan baca quran di tepi dia...

Lepas isyak abang dipindah ke CCU dalam keadaan tidak sedar... tengahari pada 8
Ramadhan abang dipindahkan ke ICU kerana keadaan semakin teruk. Hari Khamis
makin teruk... Pagi Jumaat .. seawal jam 5.15 pagi kakak ipar call saya minta
semua adik beradik datang ke hospital kerana abang tenat.

Saya ke hospital selepas solat subuh. Saya lihat.. mata abang terbuka sedikit.
Saya dan suami sempat minta maaf dan maafkan dirinya... Saya lihat air matanya
keluar meleleh. Jam 9.30 pagi saya minta untuk pulang sekejap. Jam 11 pagi..
saya bawa mak ke hospital dan saya rasa cukup tersentuh dengan apa yang
berlaku...

Mak yang berada di kerusi roda... saya tolak ke sebelah kanan abang... tiba2
mak jadi kuat dan boleh bangun untuk tatap wajah abang yang hampir 2 minggu tak
jumpa... Kemudian.. mak duduk dan baca surah Yassin. lepas 3 kali baca Yassin...
mak usap tangan abang...

Mak berkata... " Wahai anakku.. Meli (Ramlee).. jika ini takdirnya ..
setakat ini hayat mu.. mak redha... mak ingat... mak yang akan pergi dulu. Mak
halalkan setiap titik susu yang mak susukan mu dan mak halal yang mak basuh
najis-najis mu. Mak halalkan makan minum mu dan mak halalkan segala untuk
besarkanmu...

Kini... mak minta Lee.. mu jangan lalai .. pilihlah jalan yang benar... yang
betul... mu jangan ikut arah yang sesat itu... mak ada di sini dan mak redha..
pergilah wahai anakku... "

Terus mata abang yang sedikit terbuka ... tertutup rapat.. saat itu saya
pandang jam ... tepat 12.10 tengahari... doktor pula menggangguk2 kepala tanda
abang sudah tiada lagi....

al-fatihah~

Tuesday, July 27, 2010

bismillah

subhanallah.alhamdulillah.allahuakbar.

agak lama menghilang dari dunia "blog". kekurangan idea, malas, dan akses untuk internet agak susah. terpaksa menyelinap di bilik2 org lain nak dapatkan broadband. thank you to ALI for for lending me your berukband. ngee. sudah 3 minggu penulis bertapak di uia kuantan meneruskan pengajian dalam bidang perubatan. 2 mingu pertama rilek2 saja. minggu ketiga, ambik kau! walaupun tak sesibuk budak2 pharmacy, tapi penulis yakin subjek kami lagi berat. anatomy(i like!) biochem(ok2 je) physiology(physio is easy,poyo jerk). histology? (tidor je dalam kelas). lain2? tak masok lagi. tu je la kot. penulis agak penat hari ni. setelah melapah mayat semalam dan
penat memikirkan penyakit Mr Omar(kena kejar anjing.figt-or-flight reaction bla bla bla.) esok upper limb, bio chem. physio. what? i like~

jom jadi doktor yang mukmin!!!.


agak2nya bila boleh kahwin?

jazakallah.

asslamualaikum.

Sunday, June 6, 2010

.: andai syurga makin menjauh :.

assalamualaikum.

pe habaq?? mempraktik bahasa "utagha" tatkala lusa penulis akan berangkat ke perlis untuk menghadiri majlis perkahwinan sepupu penulis disebelah ayah. kuala perlis. sempat gaduh-gaduh manja dengan umi dan abah tentang kuala perlis. kata mereka kuala perlis terletak di perlis. penulis dengan lantang dan berani dan angkuhnya memberitahu kuala perlis dikedah. setelah disiasat, sah ia memang di perlis!!!. sori kat umi and abah.

laptop kakak menjadi mangsa kali ini. malas nak bukak laptop sendiri. apa-apa pun penulis tidak mahu bercakap panjang. kali ni video ini sebagai entri terbaharu. "google" men"googgle" dlm laptop kakak penulis, akhirnya terjumpa satu video yang best. tajuknya, "surat seorang ibu" tapi penulis tak nak bagi nampak proses memplagiat itu berlaku, penulis menukarkan tajuknya kepada "andai syurga makin menjauh". selamat mengambil ibrah daripada video ini. kenapa "andai syurga makin menjauh"?. tersiratnya, kita selalu berkata, syurga itu dibawah telapak kaki ibu. namun senario pada hari ini, ramai ibu-ibu di"dump" oleh anak-anak mereka sendiri. sebab itulah penulis beranggapan, syurga itu sudah semakin menjauh dari matlamat kita. nauzubillah.

video

sepuluh orang anak belum tentu boleh menjaga seorang ibu

wallahuallam

assalamualaikum

Monday, May 31, 2010

.: amanah :.

bismillah

assalamualaikum

menjarakkan diri dari laptop. bukan mengapa. saja. melihatkan bil elektrik rumah yang mencecah rm80, ada baiknya penulis membuka laptop dan segala isinya dalam waktu-waktu tertentu. kecut perut apabila memikirkan muka abah yang bakal berkerut seribu dan "nasihat pedasnya" yg bakal diperoleh oleh kami empat beradik apabila abah tengok bil elektrik yang tinggi. bil air lagi. minyak kereta. perbelanjaan rumah. makan minum dan sebagainya. duit itu umpama air. mengalir macam tu sahaja kalau tidak dikawal. tambahan pulak sekarang "musim kemarau", andai tidak dikawal "air" itu, kering kontang la "salurannya" meranalah "penduduk buminya". harap kalian faham. :D.

hari sabtu lepas. kami sekeluarga (kecuali abah.abah penat.tidur lepah dok nyeggeng)
kami empat beradik bersama umi tercinta sedang berborak-borak di ruang keluarga. disebabkan cuaca di kelantan agak panas, masing-masing berkerumun di bawah kipas siling dengan kelajaun sederhana. umi marah pasang kuat-kuat.

umi oyak "ccabuk kipah kalo musing kuat2" :D

sedang berborak-borak, si bongsu bercerita ttg gurunya disekolah. tentang ustaz arabnya. hasil daripada cerita tersebut, satu perasaan sakit yang amat di hati. sakit yang teramat. tiba-tiba jadi emo. ceritanya begini. adik penulis mengambil subjek arab.(dipaksa untuk ambil subkjek arab oleh cekgunya). yang membuatkan penulis sakit hati ialah USTAZNYA. USTAZ!!!. adik penulis beritahu, ada sekali tu, esok nak exam arab, petang tu ustaznya mengadakan kelas tambahan. kononnya. apa yang membuatkan penulis terkejut, bukan kelas tambahan tapi KELAS JAWAPAN. ustaznya memberitahu jawapan2 untuk semua soalan yang bakal keluar esok. YA-ALLAH. cikgu apa ni???. memangla itu bukan peperiksaan awam seperti pmr tetapi peperiksaan bulanan inilah masanya untuk kita hendak melatih para pelajar dan menilai sejauh mana tahap keberkesanan pengajaran itu. ini tidak, diberikan terus sahaja jawapan. paling teruk lagi, cikgu tu sendiri melatih pelajarnya untuk TIDAK BERUSAHA DAN MENIRU. mungkin ada yang beranggapan, mereka takde basic arab lagi so kena la tolong. itu bukan tolong itu meranapkan bahasa sendiri. tolong ada caranya.

penulis teringat pada zaman penulis mengambil subjek arab disekolah dahulu. nak tahu soalan tentang apa pun tak dapat. ini kan nk dptkn jawapan. tak pasal2 perut tu kena 360 pusingan maut..

adik penulis bercerita lagi. ustaz tu kalau masuk kelas, tidak buat apa-apa. 2 waktu P&P dibazirkan begitu saja. itu agak teruk la. kalau dia rajin sikit, dia bagi makna petikan-petikan dalam buku teks arab tersebut dan suruh jawab soalan. ni kira "standard" la. sekali lagi perbandingan dilakukan dengan penulis.

maghi nak cerito. alhamdulillah. penulis bersekolah disekolah yang guru-gurunya komited. alhamdulillah. terima kasih cikgu. guru-guru yang menyedari AMANAH yang terpikul dibahu mereka untuk memastikan anak-anak didik mereka mendapat ilmu yang sepatutnya. guru-guru yang adil. kelas arab. penulis mengambil subjek arab. alhamdulillah dengan kerelaan sendiri. segala puji bagi allah sekali lagi kerana penulis dikurniakan dua orang ustazah yang sangat2 best dan memang terbaek. ustazah kartini dan aziah. ustazah kartini seorang yang baik, bersifat keibuan. ustazah aziah. yang ni garang sikit. dia masuk je dlm kelas semua senyap. dalam buku latihan bahasa arab penulis, dibahagian belakang dikhususkan untuk "mukjam" atau kamus. jadi apa-apa sahaja perkataan baru, kena tulis dan HAFAL. penulis tak buat pun. PEMALAS. hehe. semakin rajin seseorang itu, semakin byklah "vocabulary"nya semakin pandaila dia bhs arab. ustazah aziah ni perangai dia dia akan ada satu slot yang dia akan bagi perkataan dlm bhs arab dan dia akan tanya pelajar-pelajarnya makna perkataan tersebut. sape tak boleh jawab ade dendanya. sekali tak boleh jawab, berdiri. kali kedua berdiri atas kerusi, kali ketiga tak boleh jawab naik atas meja. atas meja pon tak boleh jawab, berdirilah sampai habis masa dia. selaku orang yang sedikit pengetahuannya, penulis pun tidak berkecuali tapi takdelah sampai habis masa kena berdiri.:D

tersiratnya disini, kita boleh nampak betapa seseorang guru itu perlu berusaha untuk memberikan ilmu kepada anak muridnya agar menjadi seorang yang berguna. benarlah kata orang, guru ini pekerjaannya mulia kerana dari tangan seorang guru lahirlah seorang doktor, perdana menteri even seorang raja. penulis bukan menidakkan peranan ibu bapa tetapi kita bercakap dalam konteks guru sekarang. peranan guru. kita selalu menulis dalam esei, guru berperanan dalam membentuk masyarakat etc etc etc. namun itu diatas kertas, realitinya bagaimana? masih samakah apa yang dikarang diatas kertas dengan apa yang berlaku sekarang? masih wujudkah guru yang berjiwa komited? berjiwa penyayang? sungguh sangat payah dan sukar untuk mencari guru seperti itu seperti sekarang. kita selalu membandingkan ibu bapa zaman dahulu dengan sekarang. katanya ibu bapa sekarang sangat lantang apabila ada kes guru tampar murid. namun pernahkah kita membandingkan GURU ZAMAN DAHULU DENGAN GURU ZAMAN SEKARANG???. banyak bedanya. seorang guru seharusnya komited dan berusaha dgn sungguh untuk memberikan pendidikan yang terbaik kepada anak muridnya bukan sekadar melepaskan batuk ditangga.

kita sudah berada dizaman yang mana maklumat senang untuk diakses. tidak perlu menggunakan kapur putih lagi. "marker pen" sebagai pengganti, komputer sana sini. sepatutnya proses P&P berjalan dengan lebih teratur dan MANTOP bukan berterabur.buku teks sekarang penuh dengan gambar yang warna-warni, info yang pelbagai.kita perlu memaksimumkan kemudahan yang ada. guna sampai lunyai. buku teks bhs arab penulis penuh dengan contengan dan agak lunyai(bukan membanggakan diri, sekadar contoh).

intihanya, seorang guru perlu bertanggungjawab dengan anak muridnya. bukan sekadar ambil lewa. tugas guru bukan hanya masuk dalam kelas dan duduk di atas kerusi. tugas seorang guru lebih daripada itu. gurulah sumber maklumat. daripada gurulah sama ada kita mampu melahirkan seorang manusia atau tidak.

maafkan andai tulisan kali ini terlalu panjang dan ada yang terasa. hanya tulisan seorang budak kampung yang cetek ilmunya.

wallahualam.

assalamualaikum.

Wednesday, May 19, 2010

.: majalah anis :.

assalamualaikum.

bismillahirrahmanirrahim

setelah seketika melepaskan lelah daripada menulis, kini penulis kembali. sedang mencari makna dalam diri. menilai sejauh mana pengertian HAMBA itu benar-benar wujud dalam diri penulis. hamba kepada pencipta. setelah dikorek dan direflek, sungguh begitu jauh hamba-Mu ini daripada mu ya-ALLAH. namun itu bukan alasan untuk kita terus menerus untuk menjauhkan diri kita daripada pergantungan tali allah. setelah kita mengetahui yang kita jauh daripada allah, hendaklah kita bersegera memperbaiki amalan agar kita semakin dekat dgn allah. (Sekadar mukadimah)

balik rumah hari tu, penulis terpandang majalah anis(majalah wanita :P). barangkali umi yang beli. hati terdetik untuk mengambilnya dan membaca. tambahan pulak yang menjadi cover page agak lawa orangnya. :P. isteri kepada pelakon izlan yusuf. namun itu bukan daya penariknya. entah mengapa majalah itu yang menarik perhatian penulis berbanding surat khabar dan buku-buku lain.

majalah segera dicapai dan dibelek. warna-warni.menarik. isunya berkaitan dgn wanita,mostly. nama pulak majalah wanita. namun apa yang penulis boleh katakan, byk jugak isu-isu yang mendidik jiwa penulis. lenggok bahasa seorang wanita agak berbeda dgn lenggok bahasa lelaki. dan perbezaan itulah menyebabkan penulis lebih suka membaca tulisan seorang hawa. lebih lembut barangkali.

apa yang penulis hendak menyatakan disini bahawa, jangan mengehadkan skop atau ruang lingkup bahan bacaan kita. andai kita lelaki, kita hanya diwajibkan untuk membaca bahan bacaan lelaki sahaja dan tidak langsung menyentuh bahan bacaan tentang wanita. tidak macho katanya. asyik baca bola jer. tu pun tak baca. tengok gambar semata-mata. STEREOTAIP sgt. ketepikan ego dalam mencari ilmu. ilmu itu luas jgn sempitkan ia.

tuntutlah ilmu dari buaian hingga ke liang lahad

wallahu'allam.

carilah ilmu walaupun dengan seorang budak kecil. byk yg kita boleh pelajari daripada seorang budak kecil

assalamualaikum.

Thursday, May 13, 2010

.: untuk sahabat :.

video

assalamualaikum. sedikit perkongsian dgn sahabat-sahabt sekalian

maafkan aku allah

aku telah menjadi hamba mu yang melampaui batas

maafkan aku ya-allah

Friday, April 30, 2010

.: kerana itu impian kecilku :.

assalamualaikum.

insya-allah, hari ni (1/5/2010) penulis akan bertolak ke sg kanching. nak bermandi-manda di sana. yang penting. SISTER TAKDE. BACHELOR PARTY. insya-allah boleh nak berkuak lentang tanpa rasa segan. hahaha
bayaran, rm15. tet! bila ditanya adakah termasuk dgn bayaran "transport", AJK nya hanya menggelengkan kepala. =.='. katanya makanan best. apa yang best nya? mcd ka? kfc ka? ke setakat MIHUN GORENG UKC???. hahaha. we'll see. dgr kata ramai. tgk lah.
esok pon penulis mendapat jemputan ke SUNGAI GABAI(i am very fofular :P). tapi terpaksa ditolak walaupun hati meronta mahu pergi

apa impian-impian penulis?

banyak!! oleh sebab ianya tidak tertunai sehingga sekarang, maka impian itu masih ade lagi di jiwa.

impiannya:

nak pergi muzium negara

zoo negara(Dah pergi tapi... rase nak pergi lagi)tak kisah la bau taik gajah ke, taik buaya ke. janji dapat jalan2

pulau-pulau di malaysia

aquaria(baru masuk senarai)

taman rama-rama

Langkawi(insya-allah bakal tertunai)

ireland

united kingdom

new zealand???--naah!:p. otago? dunedin?

australia

united states of america?? petuiii

makkah(doa2 biar umi dan abah dapat pergi tahun ni. kepada makcik2 n pakcik2 yang dah pergi buat haji, jangan la sekat peluang org yang tak pernah pegi haji ye. considerable la sikit. boleh ke cam tu??)

nak travel seluruh europe

apa lagi?

nak khusyuk dalam solat. permudahkanlah permintaan ku ya-allah

tulah kot. ade lagi cuma mungkin selebihnya hanyalah aksesori semata-mata.

tertinggal!!!

kahwin!!!!!!!(mak sedara penulis ckp, kahwin best)hahaha
kriteria: nak cam arab2 sikit, hidung mancung, kaya??, kalau boleh cikgu(math ke, add math,fizik ke tak kisah) hahaha. mcm fatimah syarha pon oklah.hahahah kalo up sikit ala-ala naomi campbell(hitey nyoh!)
okeh, mengarut dah.

post pertama bulan mei

semester ini berbaki seminggu lagi but yet, study belum lagi

assignment ade lagi tak siap.

Beruang kutub tak makan penguin sebab beruang kutub tinggal di kutub utara, dan penguin tinggal di kutub selatan'-baru tahu

kena kumpul pukul 730. sekarang 718 am. mandi? perlu ke? kata nak pergi sungai. bwk berus gg sabun n mandi dekat sana sudeyh. hahaha.

assalamualaikum

Thursday, April 29, 2010

.: sebiji kek, sepotong domino dan sebuah al-quran :.

assalamualaikum.

post terakhir bagi bulan april. rasenya bulan ni penulis banyak menulis sedikit. mungkin diberi kemudahan untuk akses kepada internet dan ilham mencurah-curah dari Allah swt.

memilih tajuk dalam bentuk metafora. setiap satu objek tersebut melambangkan makna tersendiri.

alhamdulillah. dengan jayanya penulis berjaya mem"prank" ex-lecturer penulis. madam nurul hidayati. lecturer paling happening. beliau telah mengajar penulis pada dua semester lepas bagi subjek bio 3 @_@. hehehe.

hanya merancang ketika kelas UNGS dengan idea spontan, dan ianya direalisasikan dua hari berikutnya.

hanya sebiji kek dan domino 3 kotak menjadi pengisi tembolok kami.

menurut madam, kek tu sedap (aku yg beli kan :P)

madam terharu kerana inilah kali pertama dia menyambut hari jadi. penulis agak terkejut. namun mengikut madam, bonda madam tidak mahu menyambut hari lahir kerana perlu membeli kek??... leceh katanya. penulis faham. sebagai anak tunggal mungkin bonda madam beranggapan bahawa cukuplah sekadar tarikh itu diingati walaupun tidak dirai. wujud nilai penghargaan disitu. ada orang beria-ia menyambut tarikh lahir namun perlu diingatkan terlebih dahulu baru terhegeh-hegeh nak sambut. hmmm

kepada yang datang, terima kasih kerana datang.

sebuah al-quran

malamnya seperti biasa usrah bersama abg taka.

pertamanya, penulis amat kagum dengan murabbi penulis ni. sedang melakukan sesi praktikal di shah alam, namun sanggup datang semata-mata mahu berjumpa dengan kami semua. jelas terpancar riak keletihan diwajahnya. matanya kuyu. badannya nampak tidak bermaya. kesian. kuatkanlah semangat murrabi kami ya-allah.

rabu 28/04/2010, maka berakhirlah usrah penulis di cfs. T_T. usrah yang terakhir. sangat sayu dan sedih. lepas ni akan bertukar murabbi. namun bak kata orang, yang lama lebih diingati. 2 tahun bersama dengan abg taka (walaupun banyak skip usrah- malas & sibuk ) namun alhamdulillah, dengan berusrah penulis kenal apa itu islam, iman dan ihsan. kalaulah tidak kerana pertemuan antara penulis dgn faqih (sahabat dunia akhirat), penulis tidak tahu siapakah penulis sekarang.

alhamdulillah ya allah.

tarbiyyah sebenar bermula di luar dari usrah. dari situ kita boleh melihat sejauh mana kebersanan usrah itu sendiri.

semester 3 hanya berbaki seminggu lagi. selepas ini semuanya akan berakhir.

penulis tertanya-tanya, kapan kaki ini akan menjejakkan lagi ke bumi pj.

berlarian ke smawp, sejuknya LY, mendaki puncak UKC2, tingginya mahallah khadijah, ziarah sahabat2 di UKC, masjid kolej islam malaya, berada di library petang2 baca surat khabar, tikus di bio lab, titration di chem lab, momentum di physic lab, lecturer HMS department, central spine, A cafe, E cafe, ukc cafe, blok E. blok d tempat penulis study sorang2, bas U85, bas metro 12, stesen universiti, library um,
AX101, seminar room, computer lab A, padang uia, footsal court, basketball court,
Al-Malik Faisal Hall, mid valley, times square, jaya one, pasar malam, digital mall, the curve, mydin, kl sentral, KLCC, masjid india etc etc etc

terlalu banyak kenangan untuk ditulis. terasa semalam baru sampai di uia

sungguh, uia banyak mengajar penulis. tidak menyesal menolak tawaran2 yang lain

alhamdulillah ya-allah

“Dan bahawa sesungguhnya, Dia lah yang menyebabkan (seseorang itu bergembira) tertawa, dan menyebabkan (seseorang itu berdukacita) menangis;”
Surah An-Najm ayat 43.

assalamualaikum

Friday, April 23, 2010

.: yang benar... HAWA :.

assalamualaikum


Adam,
Maafkan aku jika coretan ini memanaskan hatimu. Sesungguhnya aku adalah Hawa, temanmu yang kau pinta semasa kesunyian di syurga dahulu. Aku asalnya dari tulang rusukmu yang bengkok. Jadi tidak hairanlah jika perjalanan hidupku sentiasa inginkan bimbingan darimu, sentiasa mahu terpesong dari landasan, kerana aku buruan syaitan.

Adam,
Maha suci Allah yang mentakdirkan kaumku lebih ramai bilangannnya dari kaummu di akhir zaman, itulah sebenarnya ketelitian Allah dalam urusanNya. Jika bilangan kaummu mengatasi bilangan kaumku nescaya merahlah dunia kerana darah manusia, kacau bilaulah suasana, Adam sama Adam bermusuhan kerana Hawa. Buktinya cukup nyata dari peristiwa Habil dan Qabil sehinggalah pada zaman cucu cicitnya. Pun jika begitu maka tidak selaraslah undang2 Allah yang mengharuskan Adam beristeri lebih dari satu tapi tidak lebih dari empat pada satu waktu.

Adam,
Bukan kerana ramainya isterimu yg membimbangkan aku, bukan kerana sedikitnya bilanganmu yang merunsingkan aku, tapi...aku risau, gundah dan gulana menyaksikan tingkahmu. Aku sejak dulu lagi sudah tahu bahawa aku mesti tunduk padamu namun...terasa berat pula untukku menyatakan isi perkara.

Adam,
Aku tahu bahawa dalam Al-Quran ada ayat yang menyatakan kaum lelaki adalah pemimpin terhadap kaum wanita. Kau diberi amanah untuk mendidik aku, kau diberi tanggungjawab untuk menjaga aku, memerhati dan mengawasi aku agar sentiasa di dalam redha Tuhanku dan Tuhanmu tapi Adam, nyata dan rata-rata apa yang sudah terjadi pada kaumku kini, aku dan kaumku telah ramai menderhakaimu. Ramai yang telah menyimpang dari jalan yang telah ditetapkan. Asalnya Allah menghendaki aku agar tinggal tetap di rumah. Di jalan-jalan, di pasar-pasar, di bandar-bandar bukan tempatku. Jika terpaksa aku keluar dari rumah seluruh tubuhku mesti ditutup dari hujung kaki sampai hujung rambut. Tapi...realitinya kini, Hawa telah lebih dari sepatutnya.

Adam,
Mengapa kau biarkan aku begini? Aku jadi ibu, aku jadi guru, itu sudah tentu katamu. Aku ibu dan guru kepada anak-anakmu. Tapi sekarang di waktu yang sama, aku ke depan menguruskan hal negara, aku ke hutan memikul senjata. Padahal kau duduk saja. Ada di antara kau yang menganggur tiada kerja. kau perhatikan saja aku panjat tangga di pejabat bomba, kainku tinggi menyingsing peha mengamankan negara. Apakah kau sekarang tidak lagi seperti dulu. Apakah sudah hilang kasih sucimu terhadapku.

Adam,
Marahkah kau andai kukatakan andainya Hawa terpesong, maka Adam yang patut dipersalahkan! Kenapa? Mengapa begitu Adam. Ya! Ramai orang berkata jika anak jahat emakbapak tidak pandai didik, jika murid bodoh, guru yang tidak pandai mengajar. Adam, kau selalu berkata, Hawa memang degil, tak mahu dengar kata, tak mudah makan nasihat, kepala batu. Adakah akhlak Adam-Adam boleh dijadikan contoh terhadap kaum Hawa?

Adam,
Kau sebenarnya imam dan aku makmummu, aku adalah pengikut-pengikutmu kerana kau adalah ketua. Jika kau benar, maka benarlah aku. Jika kau lalai, lalailah aku. Kau punya kelebihan akal berbanding aku.

Dari itu Adam...pimpinlah tanganku, kerana aku sering lupa dan lalai, sering aku tergelincir ditolak sorong oleh nafsu dan kuncu-kuncunya. Bimbinglah aku untuk menyelami kalimah Allah, perdengarkan daku kalimah syahdu dari Tuhanmu agar menerangai hidupku. Tiuplah ruh jihad ke dalam dadaku agar aku menjadi mujahidah kekasih Allah.

Adam,
Andai kau lalai dengan kerenahmu sendiri, masih segan mengikut langkah para sahabat, masih gentar mencegah mungkar, maka kita tunggu dan lihat, dunia ini akan hancur bila kaumku yang memerintah. Malulah engkau Adam, malulah engkau pada dirimu sendiri dan pada Tuhanmu.

Adam, Hawa mengharapkanmu...

yang benar,
HAWA.

FROM FACEBOOK.

TAKDE IDEA NAK TULIS APE

TERJUMPA ARTIKEL NI.

MINTA MAAF COPY PASTE SAHAJA

ASSLAMUALAIKUM

SELAMAT PAGI DUNIA

Wednesday, April 21, 2010

.: IIUM interschool debating championship dan sebuah kisah :.



IIUM INTERSCHOOL DEBATING CHAMPIONSHIP IN MEMORY

assalamualaikum.

IIUM interschool debating championship. pernahkah kalian mendengarnya? selaku pelajar uia lah, adakah kalian pernah tahu pertandingan sebegini telah wujud dan telah dilangsungkan lebih kurang 9 KALI. pertama kali penulis menyertainya pada tahun 2007(tingkatan 5,orang sibuk exam, penulis sibuk berbahas. debate best!!). usul(tajuk bahas) memang tidak terjangkau dengan fikiran penulis pada ketika itu. SAMPAI TERMUNTAH sebab pening sangat dan penat. sampai di uia gombak terus match keesokan hari. lupe nak beritahu, "debate" ini merupakan anjuran pelajar2 law yang diadakan di AHMAD IBRAHIM KULLIYYAH of LAW aka AIKOL. kat AIKOL hanya debat BM dan kalau tidak silap di kulliyyah engineering debate BI. alhamdulillah sekolah penulis tersenarai sebagai top 30 among SBP and MRSM seluruh MALAYSIA. banggo sunggoh! ggebah!. tapi kami tidak sampai ke akhir. cukup lah meraih sedikit pengalaman buat bekalan. dan, tradisi ke uia itu diteruskan oleh junior-junior debat sekolah penulis. alhamdulillah, tahun ni mereka mencipta kejutan. TEMPAT KETIGA KESELURUHAN. setelah mengharungi 6 rounds, mereka berjaya menempatkan diri dalam top 4!!!!! selepas SMAP LABU, SDAR & KISAS. bangga dan terharu hanya ALLAH yang tahu. sedikit memori junior2 penulis sepanjang di uia gombak

first round
MAHER VS MAAHAD HAMIDIAH KAJANG
MAHER WON

second round
MAHER VS SAINS ALAM SHAH
MAHER LOST

third round
MAHER VS SAINS SEREMBAN
MAHER WON

fourth round
MAHER VS SAINS ALAM SHAH
MAHER WON

fifth round
MAHER VS SMS HULU SELANGOR
MAHER WON

sixth round
MAHER VS SMAP KAJANG
MAHER WON

octo final:
MAHER VS SMK JITRA
MAHER WON

QUATER FINAL
MAHER VS SSP
MAHER WON

SEMI FINAL
MAHER VS STAR
MAHER LOST

kredit to nurul aina bt mazlan.

tersangat2 bangga dengan junior2 debat. walaupun tidak melangkah ke peringkat akhir, namun pencapaian kalian amat2 membanggakan.

terima kasih kepada nur amirah,elli liana aisyah, NURUL AINA(really proud of you).

terima kasih kerana merealisasikan impian senior2 anda.(T_T)!!!

even kami takdek coach yang gempak2 cuma senior yang super gempak.(nurul aina bt mazlan, 2010)-

To senior:thank for everything.E-V-E-R-Y-T-H-I-N-G.even kami berempat je berjuang dekat uia tadek kamu2 untuk tengok tapi semangan and doa korang sentiase kami engat.
(nurul aina bt mazlan,2010)

SMK DATO AHMAD MAHER SEMI-FINALIST FOR UIA INTERSCHOOL DEBATING CHAMPIONSHIP.!!!!!!!!

sori to KAK SAM aka KAK MASHYI tok g jenguk adik2 di gombak. agak sibuk kak sam. jange maroh dessss??? hahaha. kak sam tok lawa time maroh.

assalamualaikum.

Monday, April 19, 2010

.: masih wujud lagikah SYAWQAH WARDAH? :.

Assalammualaikum
Khas untuk serikandi2 kesayanganku. ..

Suatu kisah
Kisah benar belaka
seorang pemuda dalam pencarian
Mencari pemilik rusuk kirinya
Sudah bertahun bersendirian
Muncullah calon yang entah ke berapa
Seperti biasa
Diusulkan emak tersayang

Bukan calang-calang calon yang diusulkan
Lulusan universiti Timur Tengah
Menghormati permintaan si anak
Yang mahu pendamping solehah
Sejuk mata memandang
Bertudung labuh litup
Pandai berbahasa Arab
Pendek kata tip top!

Si pemuda mulakan istikharah
Hampir berminggu
Setelah meneliti gambar
Mula mencari maklumat
Sebelum sesi taaruf bermula

Si pemuda menjenguk ke web
Laman Friendster kegemaran ramai
Yang kini mungkin Facebook
Satu keajaiban!!!
Si lelaki tidak pernah punya web sedemikian
Tiba-tiba tergamam
Si gadis masih anggun
Bertudung labuh litup
Namun, bergambar sakan
Aduh!

Terkejut bukan kepalang
Calon solehah direject tanpa ihsan
Bukan menjadi pilihan
Kerana gambar ditayang
Dengan penuh sakan
Pemilihan terbatal

Dia pernah berkata
Perempuan cantik itu
Tidak memandang dan tidak dipandang
Perempuan cantik itu
Tidak mengenali dan tidak dikenali
Perempuan cantik itu
Tidak menegur dan tidak ditegur

Akhirnya
Solehah kempunan calon soleh
Merayu untuk dipertimbangkan
Tapi sayang sekali
Si pemuda tetap
Tidak berganjak dengan keputusan

Wahai Muslimah
Aku dan kamu
Mari mempelajari, mencontohi
Watak-watak wanita salafussoleh
Sifat, pengorbanan dan perjuangan mereka
Kerana wanita solehah itu
Lebih baik daripada
seribu lelaki yang soleh

entri ini di"copy" paste dari seorang sahabat penulis yang sedang menuntu di mesir dalam bidang perubatan
terima kasih HAFIZ ZAINI.


masih wujud lagikah syawqah wardah?
mawar itu durinya pelindungnya
menahan dari disentuh oleh tangan2 rakus atau mata yang dayus
masih wujudkah syawqah wardah?
mawar yang menjaga dirinya daripada ditonton oleh lelaki ajnabi
walaupun auratnya dilitupi
kerana mata itu penuh dusta
tidak tahu apa difikirkannya

masih wujudkah lelaki sejati?
yang menjaga mata hanya untuk tangisan ilahi?
masih wujudkah lealki sejati?
menjaga hati dari godaan duniawi?
masih wujudkah lelaki sejati
menjaga kemaluan daripada rasukan nafsu diri

entri ini juga peringatan buat penulis sendiri

bersamasamalah kita mengingatkan
kadang-kadang kita tidak perasan, perkara yang kita biasa kita lakukan itu, merupakan satu maksiat.

jangan sempitkan pemikiran kita tentang takrifan maksiat. maksiat itu luas maknanya.

kita telah terlalu biasa melakukan maksiat, sehinggakan perkara mungkar itu sudah sesuatu yang biasa dalam hidup kita( munirah syakirah, 2010)

azan zohor~

assalamualaikum~

masih wujudkah syawqah wardah?
bersama kita refleksi diri

Sunday, April 18, 2010

.: mas suju :.

assalamualaikum.

now i know why girls love so much korean. hahaha.

hujung migggu yg sebelum ni, penulis melawat sahabat-sahabat penulis di kolej lain yang letaknya sejauh dua MAHALLAH.hehehe. not dua marhalah ok.

hujung minggu yang sepatutnya diisi dengan perkara-perkara yg berfaedah, berakhir dengan menonton cerita korea dan dan melayan lagu "sorry sorry" from super junior. hahaha.
teringat kata-kata seorang teman kepada seorang sister

teman: apek korea yg tak basuh berak jugakla yang korang minat.

penulis hanya tergelak besar. benar. pada mulanya penulis pun agak mencemuh dan mencebik bibir kepada sister2 yang 'cair' dengan korean band ni. tak dinafikan mereka mempunyai rupa paras yang boleh mencairkan siapa-siapa yang melihatnya. itulah akibatnya kalau tengok dengan PANDANGAN NAFSU. PANDANGAN NAFSU SELLAU MEMPERDAYAKAN MANUSIA. contoh dalam akhbar metro pada hari ini(18/4/2010), akibat dipanah sihir cinta mat NIGERIA, perempuan tersebut sanggup melaburkan kesemua duitnya dalam KWSP semata-mata mendapatkan cinta daripada seorang pak hitam. lebih tragis lagi, beliau meminta suaminya yang menghidapi angin ahmar menceraikannya. persoalan yang penulis hendak bangkitkan disini, bukan teruknya wanita2 malaysia sehinggakan sudah hilang akal tidak dapat membezakan yang mana satu halal atau haram tetapi lebih kepada sikap menjaga pandangan. bahkan dalam surah an-nisa' sudah diberitahu perkara ini.

pandangilah seseorang itu bukan dengan hawa nafsu. hal ini demikian kerana itu merupakan zina mata dan boleh membawa kepada zina hati.(betulkan sekiranya salah). kalau tidak silap penulis, penulis pernah membaca pendapat seseorang ustaz tentang melihat sesuatu dengan nafsu. berdosa. ini boleh menyebabkan kepada perkara yang lebih besar. adultery ataupun zina. oleh itu hendaklah kita bersama-sama menjaga pandangan kita demi kemaslahatan bersama(nasihat kepada diiri sendri)

berbalik kepada suju aka SUPER JUNIOR.Lagu-lagu kumpulan ni boleh la tahan. tidak semua yang penulis dengar. adalah satu dua lagu. contohnya lagu sorry sorry. best la jugak. koreografi band ni menarik. itu yang membuatkan penulis terlekat dengan band ni.

boys over flower atau hana yori dango. best la jugak cerita ni. it is a drama series.
bolehla. hanya sebagai mengisi masa lapang di waktu short sem. kata seorang teman, penulis perlu mempunyai life. bukan dengan hanya buku sahaja. penulis senyum. penulis rasa penulis dah ada life sendiri. mungkin takrifan setiap orang tentang mempunyai "life" berbeda. ada lifenya dengan buku. ada dengan bermain. itu hakikat yang perlu diterima. penulis kat sini je ngan buku and assignments. dekat rumah, jangan harap nbak bukak buku. ikut keadaan la. ade ketika kita perlu dengan buku ada ketika kita perlu main. tapi apa2 pn pandangan seorang sahabat yang penulis perlu enjoykan diri time short sem ni, akan cuba dipatuhi and diamalkan. hehehe
dekat kuantan pasni, lagi sibuk.

tq to paan mas and faqih sebab perkenalkan super junior(dah tahu dah sebelum masuk uia). lagu sorry sorry best!. dan cerita boys over flower. tengok lama-lama jadi bosan jugak.

tq to amira yussuf for advises and suggestion. tertarik dengan kata-kata mira aka kakak aku disini

"even pointer aku tidaklah 3.5, namun aku happy"
the point is, be happy with your life. appreciate every moments that you have.

video suju~~



video

Friday, April 16, 2010

.: sesudah asar :.

asslamualaikum
bismillahirrahmanirrahim


Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka yang dikehendakinya.

Walaubagaimanapun
semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil. Contohnya seperti daging lembu yang baru saja Disembelih, dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar. Tanda ini menandakan daging itu rasanya lazat dan bagi mereka yang sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini. Bagi mereka yang tidak
diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian, tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat. Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk Memanafaatkan masa yang ada untukmempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau
ditinggalkan sesudah mati.

TANDA 40 HARI
Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka Malaikat Maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita, antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi Malaikat Maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika. Adapun Malaikat Maut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk menCabutnyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

TANDA 7 HARI
Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah
kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.


TANDA 3 HARI
Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu di antara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana
bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang
terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.


TANDA 1 HARI
Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita TIDAK AKAN
sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.


TANDA AKHIR
Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap
KALIMAH SYAHADAH dan berdiam diri dan menantikan kedatangan
malaikat maut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah
menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.
INNALILLAHIWAINNA ILAHIRAJIUN
"DARIPADANYA KITA DATANG, KEPADANYA JUGA KITA KEMBALI"

ehsan daripada siti masitah ariffin.

renung-renungkanlah

assalamualaikum

Wednesday, April 14, 2010

.: sindrom Mc D :.

assalamualaikum (ustaz cakap tak boleh salam alaik, salam dan sama waktu dengannya)
salam itu doa. doa, kita kena cakap betul-betul.

shake: kau dtg kelas tak ni? (txt msg)

sham: dtg. (tgk jam, 9.10 am). ya-allah!!!.

sindrom Mc D berulang lagi. kenapa penulis memanggil sindrom Mc D? disebabkan oleh mcd la, penulis lambat ke kelas. penulis pernah lambat ke kelas (I MEAN VERY1000xxx LATE). lewat setengah jam. disebabkan oleh sindrom ini. kenapa penulis memberi nama sindrom Mc D? kisahnya begini.

ceritanya berlaku pada semester lepas.sebilik dengan roomate yg gila mcd, menyebabkan penulis "terpaksa" tumpang sekaki. org dah offer, amek jelah. rezeki jangan ditolak. nak dijadikan cerita, pada malamnya 12.30 tgh malam, salah seorang roomate, yg mempunyai empat perut mahu makan mcd. katanya lapar. memang perut lembu. so, bincang2 kami sepakat order mcd. nak dijadikan cerita lagi, mcd dtg lambat. pukul 1.30 pagi baru makan. pagi2 buta makan fast food. teruk betul budak uia. hehehe.
perut dah penuh. nabi cakap kalau perut penuh jangan tidur. MEMANG TAK BOLEH TIDUR PUN. guling punya guling, dah 3 pagi. mata dah berat. its time to sleep!!. bangun tidur, sembahyang. tidur balik. nikmatnya tidur. tiba2 ada orang miscall, ikhwan. tgk jam 9.15 am. lewat 15 minit. okeh. "bus express" dah dtg. ambil sabun, mandi, pakai baju, berlari ke kelas. sesetengah pelajar, gerenti dah berhenti berharap sebab dah lambat. bagi penulis tak. selagi mana sempat, selagi tu pergi. sampai kelas, lecturer baru sampai, lecturer senyum.

sir saifuddin: kenapa lambat?

sham: overslept.

sir saifuddin: nak belajar tak?

sham: nak!!!! (sir ni, subjek fizik kot, sy dah la lemah fizik)

dan sindrom ni berlaku sekali lagi. selasa lepas. nasib baik lecturer tak sampai lagi.kelas UNGS 2040. kelas dr ali.


sham: dr?

shake: belum lagi

kejutkan sharaf. rushing jugak budak perut buncit tuh


sampai separuh jalan, msg shake lagi

sham: dr?

shake: baru jek sampai

sham: yeah!!!!


masuk kelas, dr baru duduk. berpeluh. ambil seat depan. depan la bagus. dekat dgn lecturer. salah satu adab belajar. penulis tak kisah, kalau orang panggil skema, kita nak dapatkan keredhaan ALLAH. bukan nak dapatkan keredhaan manusia. kita takkan pernah dapat puaskan hati manusia.

kelas berjalan seperti biasa. lupa nak beritahu, farabi tak datang kelas. tak nak bangun tidur. hehehe. siapa yang kenal farabi, tahula dia macam mana.

malam ni makan mcd lagi.
esok kelas UNGS 2040. kelas yg sama seperti hari selasa lepas.
adakah?

wallahu'alam

jam sudah satu pagi?
mata, jom kita rehat.

assalamualaikum

Sunday, April 11, 2010

.: sekeping cheese cake :.

salam alaik

roomate(1st year): wi dh cheese cake ko saem(kawan)?

sham: hah? hmm. senyum.(pandai usik aku bdk ni)

kerana niat penulis nak bagi cheese cake pada sahabat, niat itu disalahkan. ayah penulis selalu belanja makan bila nak menghargai seseorang. ayah penulis tidak pandai berkata-kata. hanya tindakan merealisasikan niat dihati. jadi, tindakan ayah penulis itu,diasimilasikan dalam kehidupan. ERTI HIDUP PADA MEMBERI. hargailah seseorang. kadang-kadang orang terlepas pandang perkara sebegini. bagaimana hendak menghargai?
letakkan mereka yang hendak dihargai itu pada tempat yang sepatutnya. bagaimana caranya? bergantung pada setiap individu.

sham: sedap tk cheese cake?

sahabat: sedap!!!. tq sham. aku sgt hargainya.

penulis hanya tersenyum. cukupah dirinya rasa dihargai. walaupun usahanya tidak seberapa, tetapi cukuplah baginya rasa berbaloi.

kalau kita ikhlas, apa yang kita beri walaupun kecil dan tidak mahal, orang akan lebih mengharagi.

cubalah menghargai orang lain walaupun sekadar terima kasih dengan ikhlas.

namun penulis lebih suka berpegang dengan kata-kata ini

" jangan pernah mengharapkan terima kasih daripada seorang manusia, kerana sedikit sahaja manusia yang bersyukur pada ALLAH"

apa-apa pun, apa sahaja yang kita buat, ikhlas semata-mata kerana allah. kalau kita mengharapkan terima kasih semata-mata apabila kita membuat sesuatu benda, kita akan merana.

ikhlas kerana allah.

salam alaik

bukan senang nak ikhlas. tapi kita perlu berusaha

Wednesday, April 7, 2010

.: 3 cerita :.

salam alaik.

sudah beberapa gerhana bulan berlalu, akhirnya penulis mempunyai idea apa yang mahu ditulis. sudah lama dipendam dan diperam. masak jugak. mula-mula nak tulis tentang denyut kasih medik dan nota hati seorang lelaki, namun disebabkan diperam terlalu lama, jari-jemari penulis yang mulus lagi telus ini, seakan tidak mahu menulis. weee~
tapi hati sentiasa terkinja-kinja mahu menulis. diturutkan rasa hati mati. tak kisahlah, ni bukan perkara tidak elok.

penulis ada 3 cerita. tapi itu bukan bermaksud penulis penglipur lara. hanya sebuah cereka untuk tatapan semua.

cerita pertama:

penulis baru sahaja selesai program usrah aka keluarga dengan ahli-ahli usrah yang lain dan juga murabbi penulis, Abg Taka, akh dari gombak. the best part is, it is not like our usually usrah. mengantuk~~ hehehe. semalam abg taka buat aktiviti sedikit. tujuannya satu sahaja aktiviti tersebut dilakukan, ukhwah fillah abadan abada. lokasi? tak perlu hotel lima bintang atau menyeberangi laut, cukup melepasi 2 mahallah yang tidak membolehkan kami untuk melakukan rukhsah solat.
aktivi senang sahaja, cari 5 ayat al-quran atau hadith berkaitan dgn tajuk yang diberikan dan hafal 3 ayat. penulis dan rakan penulis mendapat tajuk sabar dan khusyuk dalam solat. dengan laptop ditangan, dan wireless yang berkelajuan kura-kura, pencarian dilakukan sambil mengintai-intai muka buku. aktiviti berakhir 12 tengah malam. esoknya QIAM. perkara yang ditunggu-tunggu. nak buat sendiri bukan senang. kalau ada aktiviti macam ni, adalah semangat sikit. YIOSH!!!. aktiviti kami berakhir dengan tazkirah berantai selepas solat subuh.

cerita kedua:
DENYUT KASIH MEDIK.
DR FARHAN HADI
berdenyut-denyut jantung penulis bila baca novel tersebut. baru sedar begitu hectic dan boleh katakan macam takde life dalam kehidupan seorang doktor. penat? tak boleh nak dikata. hanya ALLAH yang tahu. penulis yang sekadar menjadi pembaca, dapat menyelami betapa TAK BESTnya doktor. sehinggakan terpaksa meminta pandangan daripada seorang sahabat, adakah betul tindakan yang diambil ni-ambil jurusan perubatan.
hanya doa dipanjatkan agar ini adalah pilihan terbaik dan ALLAH meredhainya.

the best part of the story was, the way Dr Muslih(the main caharacter) tackled Qaniah (his wife). subhanallah. pergaulan dijaga. tidak pernah bersua. hanya emel dan keluarga penghubung setia. bukan untuk bermaja-manja tetapi hanya untuk perkara-perkara penting sahaja.

untuk sahabat tersebut: tatkala hati ini penuh dengan persoalan, kau hadir membawa jawapan~ cewah! macam romeo and juliet~

cerita ketiga
nota hati seorang lelaki
PAHROL MOHD JUOI

masya-allah! cara penulis buku tersebut menghuraikan tentang kehidupan dan islam begitu unik sekali. tidak pernah penulis menjumpa penulis sebegini. hehe. word twister. kena banyak berfikir. walaupun hanya satu baris ayat, maknanya begitu dalam. cukup untuk membuatkan kita berfikir adakah kita ini 'abid allah yang sebenar-benarnya.

3 cerita. bukan hanya rekaan semata-mata. hanya pengalaman seorang hamba yang berkelana di muka dunia.

sedang berfikir, sempat atau tidak untuk menghabiskan dua lagi buku

MURABBI CINTA & SECANGKIR TEH PENGUBAT LETIH. both are written by ustaz hasrizal aka saifulislam. walaupun dua novel best sellernya penulis tidak baca( tak berapa menarik perhatian bagi penulis, namun harapannya dua novel nya ini dapat diambil iktibar.

shukran jazilan kepasa acap n shake sebab bagi pinjam buku.

LOVE COMES FROM ALLAH.

salam alaik.

farabi bangun!!! kata nak main badminton. kesian kat ilyas dok tunggu kat court.

wahai tuan penulis, matamu ini sudah berat. boleh diminta rehat sebentar?
nak rehat ke tak nak?

Wednesday, March 24, 2010

.: new semester :.

salam alaik

sudah seminggu berkampung di bumi cfs setelah terkinja-kinja dirumah tanpa aktiviti yang berfaedah. makan, tidur, tgk tv tu berfaedah ke?? ada la jugak faedahnya.

tatkala memasuki semester terakhir(paling akhir), hati melonjak gembira. tidak tahu mengapa. mungkin tidak akan bertemu lagi dengan kira-kira atau bahan kimia yang memeningkan kepala. tapi yang pasti, hati sangat teruja. orang tua-tua kata, kalau banyak gembira, duka la jawabnya. namun penulis lebih suka berpegang dengan kata-kata Dr Abdul Khabir, "we are the one that make something become true or not. it is all about our believe". tapi apa-apa pun berserah sahaja pada allah.

semester LAST sebelum merangkak masuk ke kuantan,

:: 18 jam seminggu
:: 3 subjek sahaja
:: semua subjek agama
:: banyak berfalsafah
:: banyak kena fikir
:: kelas dah ada sister so baju kena gosok
:: classmate yg best sgt2
:: pensyarah semua foreingner- dari namibia, syria and iran
:: telinga kena pasang betul2-nak faham slang pensyarah
:: selalu bergedik dengan "MIMI" dalam kelas
:: semua pensyarah bertaraf DOKTOR
:: masih menduduki AC aka UKC 2
:: ramai2 kawan suruh pindah
:: nak pindah tapi takot byk masalah timbul
:: masalah jangan cari, rezeki jangan tolak
:: ada rumate baru, masih lagi tak bergaul sgt(penulis agak mengambil masa nak adapt
org baru) minta maaf. itu kelemahan penulis.

here are the subjects for this semester

UNGS 2030
ISLAMIC WORLDVIEW
DR ABDUL KABIR (NAMIBIA)

UNGS 2040
ISLAMIC, KNOWLEDGE AND CIVILISATION
DR ALI AKHBAR ZIAEE (IRAN)

UNGS 2050
ETHICS AND FIQH FOR EVERYDAY LIFE
DR HUDA HASSAN HILAL (SYRIA)

YA-RABB, berkatilah hamba mu ini ya-allah

tahniah kepada KAK SAM aka KAK MASYITAH, our debater coach, yang bakal berkahwin tidak lama lagi. congratulation my coach!!!

salam alaik~

Sunday, March 21, 2010

.: bila umi pergi kerja :.

salam alaik

hari ni merupakan hari terakhir "semester break". almost 3 minggu cuti. jiran sebelah rumah siap perli lagi "lamanya cuti". selalunya paling maksimum cuti pun 2 minggu. kali ni ambik! 3 minggu. hehehe.

umi pergi kerja pukul 730 am. masa tuh masih mengantuk lagi. masuk dapur, ada koew teow goreng kegemaran. banyak pulak umi masak. bedal saja~~ air nescafe. wah! best.
makan punya makan dah pukul 900 am. perasaan malas masih lagi bersisa. kata hati tinggal je pinggan dengan gelas dalam sinki, nanti umi basuh. tapi akal fikir kesian kat umi, balik kerja nanti mesti penat. so, dengan akal, pinggan dibasuh dan di letak atas para. tengok di ampaian, TAK ADA KAIN!!!!.
"aku kena sidai la ni". (PENULIS TAK SUKA SANGAT SIDAI KAIN).
otak mula berfikir. aku kan abang. adik ada dua orang lagi. masa inilah nak arah2. tanduk mula tumbuh. hahaha. masuk dalam bilik, ada tuala tak terbasuh lagi. nak tak nak, kena basuh tuala tu dan kena sebagai pakejnya kena jemur kain sekali. KALI NI ADIK2 AKU SELAMAT. nanti petang tugas korang ye amek kain kat ampaian ye~~ wuwuw
guna cara TRADISIONAL basuh tuala. layan~
tengok dalam mesin basuh, ah!! ada lagi kain yang belum dikeringkan. telefon umi, umi suruh keringkan. (-_-). sah2 kena jemur. takpelah demi umi. tengok mesin basuh. dah lama tak guna. tak tahu nak tekan button mana. fikir punya fikir, tekan je butang "on" pastu "dry". HIDUP!!!. ingat lagi step2 dia.

pastu part yang paling tak suka, sidai kain. "SKILL" ni telah di ajar oleh kakak penulis. katanya nak sidai kain kena ada seni. --duh-- sidai jelah. katanya lagi, kalau tak sistematik, nanti mak mentua ak berkenan. --itu kerja perempuan-- nak tergelak bila dia cakap macam tu. dia cakap kalau nak sidai kena ikut spesies dia. kalau kain pelikat dengan kain pelikat, seluar dgn seluar je, tak boleh campur seluar dengan baju. sampai sekarang ingat nasihat kakak. hahaha. baik kakak.

tugasan menyidai kain dilaksanakan dengan begitu cemerlang sekali.

pastu tugas mengemas barang bermula. masuk bilik keluar bilik. penat2.

buktinya disini, lelaki pun boleh buat kerja.

okaip

ilaliqa'

salam alaik

Monday, March 15, 2010

.: antara dua darjat :.

salam alaik.

-mendapat kritikan yg hebat disebabkan oleh post2 yang terdahulu

munirah syakirah: sher semakin jiwang

najibah kazmin: "beremosi"

hannan: ado gewe kow loni?

faqih: my love equal to?

farabi: yes my dear...

sengaja menulis post sedemikian. bukan sudah dilamun cinta atau sudah berpunya tetapi saya sekadar menulis. mungkin tema tersebut lebih dekat dengan jiwa. tidak mengapalah. masing2 ada pendapat. kali ni sudah tidak ada cintan cintun. SERIUS ok?

waktu tengahari, dalam perjalanan ke mc'd dan balik ke rumah

farisham: sapo mari seminar takdi?

adik: ustazah dari MRSM "bitara". tok sedak eh. kecek jah. tok explain pn gapo hok
ado kat slide. boring.

farisham: tersenyum. MRSM dan sekolah biasa.terus berfikir

adik saya mengambil jurusan sastera dan bakal menduduki SPM pada tahun ini. bersekolah di sekolah menengah harian yang biasa2 sahaja pencapaiannya dan daripada biasa2 pencapaiannya itulah, sekolah tersebut mengambil inisiatif untuk membuat seminar di awal tahun supaya calon-calonnya dpt meningkatkan prestasi sekolah. guru2 yg berpangkat SUPER dijemput untuk memberi ceramah. namun persoalan saya, adakah perlu seorang guru yang mengajar disebuah sekolah yg terkenal dengan kecerdikan pelajar-pelajarnya memberi ilmu kepada sekolah yg murid-muridnya yang biasa2 shj pencapaiannya seperti dia mengajar sekolahnya? atau dengan bahasa yang lebih mudah cara dia mengajar tidak ubah seperti dia mengajar disekolahnya walapun si pendengrnya mempunyai IQ yg jauh bedanya.

sebagai contoh, corak pembelajaran dan pengajaran di MRSM, SBP, SEKOLAH ELIT, SEKOLAH HARIAN, SEKOLAH LUAR BANDAR agar berbeza kerana masing2 mempunyai pelajar yang tahap kecerdasan akal yang pelbagai. bagi saya apabila kita menyampaikan sesuatu, yang paling penting audien. kita harus memastikan audien kita memahami apa yang perlu kita sampaikan. inilah pentingya ASIMILASI dan perlu ketepikan ORIGINALITI. kita tidak boleh pentingkan diri sendiri. hal ini demikian kerana, audien kita pelbagai. sebagai contoh seminar tadi. andai kata guru tersebut meneruskan corak penyampaian seperti disekolahnya, ini semestinya mengundang kebosanan para pelajar. corak pemikiran pelajar dan P&P sekolah yang diberi ceramah itu agak berlainan dengan sekolah asal guru tersebut. (perbandingan ini dilakukan antara guru dari MRSM dgn sekolah adik penulis). bukan hendak menghentam guru2 MRSM, namun sekadar perkongsian.penulis amat takut andai ilmu yang nak disampaikan itu langsung tidak sampai dan seterusnya tidak dapat diaplikasikan.

oleh itu yang paling penting bagi sayam tgk audien kita. andai org tua audien kita, gunakan bahasa yang mudah dan lebih dekat dengan mereka. andai pelajar yang biasa2 sahaja pelajarnya, corak pengajaran haruslah kena dengan pelajarnya.yang paling penting, ilmu yang hendak disampaikan, sampai kepada pendengar. tidak ada guna kita bercakap dengan perkataan-perkataan "bombastic" namun sedikit pun ilmunya tidak sampai. kalau murid tertidur disebabkan corak penyampaian kita, siapa yang patut dipersalahkan? murid yang cukup tidur @ guru yng tidak pandai "tackle" murid?

pelajar mrsm, jgn ambil hati ek. sy hanya mengambil contoh sahaja kerana corak P&P sekolah kalian mantap justeru dibuat perbandingan supaya mudah nampak.

nak tulis benda lain jadi benda lain.
salam alaik

Sunday, March 14, 2010

.: the beauty of a woman :.

the beauty of a woman
is not in the clothes that she wears
the figure that she carries
or the way she combs her hair
the beauty of a woman
must be seen through her eyes
because that is the doorway to her heart
the place where loves resides

the beauty of a woman
is not in the facial mole
but true beauty in a woman
is reflected in her soul

it is the caring that she lovingly gives
the passion that she shows
and the beauty of a woman
with passing years only gives

Friday, March 12, 2010

.: CINTA SAINTIFIK :.

sayangku,
masihkah kau ingat?,
sinar cinta kita bermula seawal TRIMESTER dalam ENDOMETRIUM bonda
tika itu
cintaku padamu sudah berputik
umpama kembangnya mawar dipagi hari
tatkala aku dilahirkan
dengan degupan 70 BEAT per MIN
cintaku padamu bertambah kuat
sekuat OXYGENATED BLOOD yang mengalir
dari AORTA, melalui segenap SYSTEMIC CIRCULATION mahupun
seluruh badan
cintaku sekuat 120/80 SYSTOLIC/DISYSTOLIC PRESSURE dengan SPYGMOMANOMETER
begitulah kuatnya cinta ku padamu

sayangku
saat kita membesar
melewati GROWTH CURVE bagi seorang manusia
riang gembira tanpa perlu melalui proses MOLTING
masihkah kau ingat?
mata kita saling bertemu
wujudnya ATTRACTION FORCE umpama tarikan NORTH POLE dan SOUTH POLE
hati mula bersatu
indahnya saat itu
waktu seolah-olah terheti
air seolah berhenti mengalir
bayu seolah berhenti menghembus
indahnya saat itu
sayangku
aku cinta padamu
cintaku padamu umpama J-CURVE yang memuncak tinggi
seindah dichotomous key
siti spirogyra, nur spirochetes, mohd amoeba
comel bukan nama anak-anak kita??

TETAPI!!!
kehadiran MATEMATikus mengubah segala-galanya
cinta kita diserang dengan graf2 POLYNOMIAL
cinta kita ditetak dengan peluru LOGARITHM!
tiap detik
mataku bercucuran
tangan ditadah mohon diberi kekuatan
namun
kau tetap disisi
menemaniku
terima kasih sayangku

hilangnya matemaTIKUS itu
membuatkan cinta kita semakin utuh
menghasilkan PERCENTAGE YIELD yang tinggi
hubungan kita erat bertambah umpama tarikan electron dalam 1st orbital dengan nucleus
sekuat tarikan HYDROGEN BOND
seutuh VAN DER WALL FORCE
sekejap COVALENT BOND

namun,
kehadiran orang ketiga
menggetarkan kembali cinta kita
F=ma, W=Fd meranapkan istana cinta kita
peluru formula dilepaskan bertubi-tubi
ikatan cinta itu seakan putus
namun
cinta kita tetap utuh
tidak seperti LENZ LAW yang saling menentang
cinta kita umapa 1st order,
berkadar terus, semakin kuat cintamu
semakin kuatlah getar cintaku padamu
sayangku
kita terus melewati hari-hari bahagia
umpama PHENOL bertemu dengan DIAZONIUM SALT menghasilkan warna-warna mega
umpama PHENOL dengan FERUM TRICHLORIDE,menghasilkan VIOLET BLUE
warna kesukaanmu

sayangku,
percayalah cintaku padamu tetap utuh
tidak akan beralih arah seperti POTTASIUM PERMANGANATE REDUCED OTHER COMPOUND
cintaku tidak perlu diukur dengan BURETTE untuk KETEPATAN
mahupun PIPETTE untuk KEJITUAN
cintaku hanya untukmu
belah dadaku dengan SCALPLE
dihatiku hanya ada kamu
sayangku
.: my heart is just for you :.

Wednesday, March 10, 2010

.: resipi cinta :.

sham: soalan panas. najibah tak nak kawen ke?

najibah: no komen.(bajet selebriti)

nak tergelak bila najibah 'reply' sedemikian. MEMANG SELEBRITI.

blog munirah syakirah

do you have a BF or GF?
hmmm.nope ^_^

nak tergelak jugak. BIARLAH RAHSIA.

masing2 bila dah meningkat umurnya, asyik fikir nak kahwin. tambahan pulak, uiam menggalakkan kahwin awal-kata seorang teman-(YAHOOOOOOOOOOO!!!!)

tapi nak berkahwin atau bercinta, mestila ada resipinya. analogi yang cukup mudah. nak buat nasi goreng tapi takde nasi. sah2 takkan jadi nasi goreng. begitu juga dengan bercinta. main hentam saja. asal jumpa dahi licin sikit sapu. asal jumpa MUKA MACAM MAMAT KOREA meleleh air liur. mamat korea yang tak basuh berak tu jugaklah berkenan. apa nak jadi dengan orang melayu~~.haish

jadi apa resepinya??

resipinya; amik irfan, potong dadu pastu goreng.(n_n.letak garam sikit.cicah dengan rojak mak bee~~
sori yek epan.

CINTA SEJATI ITU MENYEMBUHKAN BUKAN MENYAKITKAN.

dari ibnu athaillah;

"la yukhriju asy syahwata illa khaufun muz'ijun aw syauqun muqliqun"

maksudnya:
"tidak ada yang dapat mengusir syahwat atau kecintaan kepada dunia melainkan rasa takut kepada ALLAH yang menggetarkan hati atau rindu pada ALLAH yang membuatkan hati merana"

allahuakbar. pernahkan wujud perasaan demikian dalam hati kita? rindunya pada allah sehinggakan hati merana? cuba kita bayangkan. rindu pada kekasih kita. kalau si pujaan hati tidak telefon dalam sehari, sudah tak senang duduk. duduk sebelah ni tak kena, sebelah sana tak kena, resah gelisah semua ada. tapi adakah perasaan itu wujud pada diri kita.(ni pun merupakan nasihat pada penulis). tidak ada perkara lain yang boleh menghilangkan rasa cinta pada duniawi melainkan rasa cinta pada allah dan perasaan ingin bertemu kepadanya.

bagaimana hendak mendapat cinta yang abadi?. dalam ayat diatas tu pun dah beritahu

pertama: keperluan untuk ada cinta pada allah yang amat luar biasa. apabila disebut nama allah, hatinya bergetar. perasaan takut itu wujud. yang ada dihatinya hanya ALLAH azzawajalla sehinggakan yang lain itu sudah menjadi tidak signifikan.

kedua: rindu pada ALLAH yang amat sehinggakan hati kalian merana.jika kita merana rindu pada allah, gerenti kita takkan rindu pada yang lain. allahuakbar. ( susah nak dapat rindu seperti ini).

andai kata "resipi" ini tiada, sebab itulah hati kita senang dijajah oleh cinta pada duniawi. i cinta you, you cinta i.kan?.

best ke bercinta??

(post ini ditulis sebagai peringatan kepada penulis juga)
sukar untuk mendapatkan perasaan cinta dan rindu seperti demikian.

dipetik dari
KETIKA CINTA BERTASBIH episod satu
m/s : 403-404

cinta, ai, love...

Wednesday, March 3, 2010

.: MARI BERPANTUN :.

sirih bertepuk pinang menari
sirih datang dari mutiara
assalamualaikum salam diberi
awal bismillah pemuka bicara

nama diberi muhammad farisham
berasal dari negeri kelantan
tidaklah kacak tapi bolehla tahan
hamba datang membawa gurauan

kita bermula dengan presiden medcy
'abdul muntaqim nama diberi
bekas roomate semasa di UKC
selalu menghilang tatkala dinihari

masitah salihah nama diberi
VP medcy jawatan diberi
mukanya garang tapi baik hati
selalu berkepit dengan amalina zaharani

muhammad irfan empunya badan
orangnya comel sihat badannya
bola keranjang sukan kegemaran
kalau cakap pasal kereta,tak ingat dunia

tiba pula amalina zaharani
berasal dari bandar baru bangi
orangnya kecoh IQnya tinggi
bab shopping dia terror sekali

lutfi arbain pelajar sexy
tapi sayang jerawat penuh dimuka
sudah berpunya si jantung hati
di US sana duduk bertapa

ahmad al farabi empunya badan
orangnya tinggi bolehla tahan
pandai masak tapi kuat makan
tapi badan kurus macam papan

tiba pula gadis pilihan
najibah kazmin empunya gerangan
cepat "blur" bila bagi arahan
tapi takpe kami sudah faham

munirah syakirah nama diberi
berasal dari negeri kedah
bila bercakap kalah perdana menteri
takde siapa boleh mencelah

tiba pula si ahmad farhan
orangnya tampan macam shah rukh khan
bola sepak sukan kegemaran
mat jambu nama panggilan

mohd sharafuddin empunya badan
sangat bersemangat bila bersukan
semua jenis sukan dia layan
tapi sayang selalu KEMALANGAN

farah izzati nama diberi
berasal dari negeri pahang
kak pah teman sejati
laman facebook tempat berjuang

sharifah nurul ain blogger cemerlang
sekali baca terus melekat
setiap hari pergi ke ladang
hai kak pah, takkan tak penat??

raja syahmi nama kad pengenalan
gafar nama timangan
katanya sudah ada yang berkenan
cubalah teka siapa gerangan

artis korea paling diminati
semua lagu sudah diingati
itulah julia nama diberi
anchor medcy yang paling disayangi

faqihuddin sahabat sejati
orangnya ramah baik sekali
sangatlah pandai tidak terperi
masih solo mencari isteri

masermi keturunan jawa
di ampang duduk bertapa
badrulsyam pasangan setia
selalu berkepit tak kira masa

nurul hakimah pelajar berdedikasi
buat kerja cermat sekali
tapi sayang sudah dimiliki
pelajar cfs jua pilihan dihati

sekian sahaja seloka hamba
sekadar menulis mengisi masa
maafkan hamba andai terasa
ini adalah gurauan semata-mata

selasa
3/3/2010
10pm-11pm

Sunday, February 28, 2010

petaling jaya-subang jaya-kelantan

bismillahirrahmanirrahim.

segala puji bagi allah tuhan sekelian alam. sudah dua minggu aku cuti. tapi baru 3 hari di rumah. kenapa?? seminggu yang pertama cutiku hanya dihabiskan di petaling jaya dan subang jaya. yang paling memeritkan cuti ku kali ini diiringi dengan demam,selesema dan batuk yang agak teruk. mungkin sebab dah lama tak kena kot. terlupa hidung aku jugak berdarah. panas sgt. hehehhe

jom kita tgk apa yg telah aku buat pada minggu pertama cuti. exam terakhir berakhir pukul 11 pagi. balik bilik terus tak buat apa2. tido~~ tu pn tk dapat tido gak. si NU'man asyik sibuk kemaskan barang. bertebangan semua habuk. hidung aku sensintif. nanti "HACOOOO!!!!". si paan sibuk chatting dgn madam maziah. nak bodek madam. dapat markah lebih. hahaha. sharaf?? balik da~~~~ (nak bebel jap). sharaf tinggalkan segala harta pusakanya kepada aku dan paan. so aku dan paanla kena uruskan wasiat dan segala harta peninggalan beliau. byk betul!.

hari kedua cuti. tak buat apa2. tgk cerita korea. hahaha. tak tahula macam mana boleh minat dgn citer ni. hahahaha. next day, keluar pegi mid dengan budak2 engine. MEMANG SENGAL. aku n paan join je. mereka buat makan2 dengan madam diaorang. pasni dah tak jumpa dah. pastu main bowling. dua kali main. and both of the games won by MEDCY students. sape kah budak MEDCY tuh, rahsia. hahaha. kan org ckp bangga plak. 113 n 114 mata yg diperoleh. hari khamis umi dan abah sampai dari kelantan. nak angkut semua barang2 aku. penuh satu kereta. bukan kereta tapi 4 wheel drive. kot. ahahha. tak tahulah. bertolak kerumah mak cik di subang jaya. bertapa disana selama 2 hari. hari jumaat bertolak pulang. penatnye~~

aku yang demam+selesema+batuk banyak mendiamkan diri. cakap sikit batuk so the best thing is, close my eyes and sleep. sampai dirumah pukul 5. asar dah dijamak. kepala memang terasa berat. masuk bilik tido sampai pukul 7. hehehe. malam tu nasi langsung tak boleh sentuh. memang takda selera. segala pergerakan dilakukan dengan bantuan sisa glukosa yang tinggal. lumpuh satu badan. pernafasan aku tidak teratur. mcm org asthma la plak. hehehhe. hari sabtu. MENYOGHOK dengan nasi minyak bungkus. dua tiga suap, tangan ku berhenti. tak mampu ditelan. terpaksa dibuang begitu je. ubat terpaksa ditelan. tapi masih tak hilang-hilang. penat masih lagi terasa.

hari ni dah 6 hari aku demam. semakin bertambah baik. semalam hidung masih lagi berdarah. banyak pikir kot. hahaha. apa2 pn syukur pada allah kerana masih lagi memberi aku kekuatan untuk terus sujud kepada-NYA

ya ALLAH jadikan sakitku ini sebagai kafarah kepada dosa-dosa ku.
adios~~ tk larat nak hadap skrin desktop lama2.

salam alaik

Saturday, February 13, 2010

.:suka DUKA pagi hari:.

salam alaik.

time: 7 am
environment: sleepy n hot.

farisham: umi, (dgn nada memujuk n sedih) nak g rumah lecturer kahwin boleh tk?

umi: umi oyak dh haritu, jauh, bahaya. tak payah la g nyoh.

farisham : ----------a long pause------------

umi: berapa buah kereta?

farisham : 2 biji. (acuh tak acuh)

umi:org lain tak pergi. tk payahla pergi. hmmm

farisham : ---pause--- hmm

umi : tak payah la pegi deh.

farisham : hmm. takpolah. assalamualaikum.

as was i expected. i am trying to persuade my umi to let me go. but she loves me too much. (trying to console my small heart). my umi sometimes hardly let me go. she does not put 100% confidence in her children even they are big enough. ( sedih )

to all my friends, have a safe journey.

-farabi, i have wrote in english-
tungang terbalik. hehehe

salam alaik.

.:selamat pengantin baru:.

salam alaik.
segala puji bagi ALLAH rabb sekalian alam.

esok 14 feb. ada apa dengan 14 feb?? valentine?? ape kelas sambut valentine. dah lapuk. islam mana ada valentine. islam menganjurkan institusi perkahwinan. kahwin best ke? tak tahula. saya masih single. tak tahu bagaimana rasanya kahwin. siapa2 yg dah kahwin sila bagi pendapat ye. hehehe. :P

esok 14 februari 2010. selamat pengantin baru kepada miss nurul hidayati. since esok dia kahwin, so hari ni kena panggil miss lagi. esok baru panggil madam.:)
miss hidayati merupakan ex-lecturer biology 3 aku sem lepas. bio 3 ( genetics, taxonomy, biotech and enviromental biology)ni apa yg aku paham ttg bio 3. hehehe. kalau silap tolong betulkan. miss hidayati juga instructor bersama lab aku. instructor aku miss siti hajar. tapi disebabkan digabungkan dgn group lain, so terpaksalah tgk muka miss hidayati 7 jam seminggu. penat betol. setiap hari jumpa miss. hehehe. tapi miss tetap cool. best belajar dengan miss :P. bodek bermula.
kelas paling happpening ialah bio 3. asyik gelak je. hehe. ape2 pn esok miss dah jadi hak milik orang lain. dah bukan milik kami lagi.

selamat pengantin baru miss hidayati
shukran jazilan 'ala ilmu yg diberikan.

-kesian shake tak dapat pegi kenduri miss- (^_^)

salam alaik.

Wednesday, February 10, 2010

-semoga anda menjadi stepfather yang baik-

salam alaik.

temuduga nak masuk kulliyah perubatan ( KULLIYYAH OF MEDICINE (KOM)) dah selesai. malam sebelum temuduga tak buat preparation pun. hanya senaraikan soalan2 yang mungkin ditanya dan berbincang sesama kawan. alah, lecturer dari IMC(INDERA MAHKOTA CAMPUS @ UIA KUANTAN)je pun. bukan jpa ke ape. so rilek2 sudah. hehehe.

paginye bangun dengan muka monyok sebab tak cukup tido. terus bersiap dan terus ke ADMIN BUILDING. 8.15 am. bangga sampai awal. interview 8.30 am. tapi nama pun MELAYU, memang agak LAYU pergerakan event pada hari tuh. sape la PC ni. teruk betui. 830 am dah ramai doctor-to-be memenuhi ruang legar admin. semua handsome2. yang tak pernah masukkan baju dalam seluar tiba-tiba jadi kemas dan kacak. begitu HIPOKRITnya anda. 900 pagi segerombolan CROWS ZERO dengan beg hitam dtg. semua cuak. semua PSIKO je lebih.

interviewer aku dua orang lelaki. seorang handsome and sorang kurang handsome sikit. aku 3 yg terakhir dalam senarai nama pelajar. jenuh tunggu. matahari dah memuncak tinggi. pelajar berlegar2 di ruang admin menunggu giliran masing-masing. yg dah habis temuduga, keluar dgn muka selamba. masing2 cakap "DIAORG PSIKO!!". tu yang pasti. takkan tak nk provoke kot. tibe turn aku. 12.15 noon. penat aku tunggu. gel rambut dah cair. maskara dah hancur. liptik dah hilang. hehehe.
masuk2.

interviewer : explain about yourself. duh!!! common question je

farisham: bla..bla.. and i'm PURE kelantanese.

interviewer: why u must say pure?

farisham: (silap aku) beacause when i speak people always ask me where i come from.
and they dont believe that im a kelantanese. (POYO sgt jawapan)

interviewer: so assabiah. (nak tumbuk je rase. hello!!! the one that say assabiah, he
is the one that practising it)lolzZz

------------------------------dipendekkan cerita-------------------------------------

interviewer: what are the criteria that you have that make u qualified to be a doctor

farisham: there are 3 words that best describe me. I AM SEXY!!! hahaha (LELUCON)

the true is

farisham : hardworking,2nd tak ingat and good listener.

inteviewer: if u are a good listener, how you can help a woman that mengandung
anak luar nikah (SORI tak ingat term ape dia guna) tak faham pn. hentam
saja.

farisham: i will tell her not to abort it since islam doesnt allow women to practice
abortion. bla..bla..bla..

interviewer : if the woman ask you to be the father of her children, will you accept
it??

interviewer sorang lagi dah gelak

farisham : tertunduk and senyum. death question. gerak hati cakap "i will consider
consider it'. terus dengan senyum kambing, "I WILL CONSIDER IT'.

interviewer : gelak2. ok tq. be a good stepfather.

farisham : lolssss.

huh. ape punye soalan. ingatkan tanya pasal medic. tapi naseb baik. kalo tak pasti tak boleh jawab. pengetahuan ttg medic is zero,kosong,sifrun,null,yillek!. family aku tkde dalam bidang perubatan. kalau ade pn umi je. tu pun pembantu farmasi.

ape2 pn thank to the interviewer sebab aku hanya ditemuduga kurang daripada 10 minit. hehehe. penat sgt kot. sampai dah takde idea. hehehe

salam alaik~

Tuesday, February 9, 2010

.:ku simpan rinduku untukmu:.

bismillalhirrahmanirrahim.

segala puji bagi allah yg mengurniakn kenikmatan iman dan islam. alhamdulillah seraut puji bagi allah yg mengurniakan oksigen untuk aku terus bernafas tanpa membayar satu sen pun.
wah! sudah 2 bulan aku berkampung di pj. ada tu empat bulan tak balik. betol tak SHAKE?
sape suruh tak balik. malam-malam asyik telefon je. RINDU DATANG LAGI.hehehe

saya lelaki. orang kata lelaki tak 'macho bila menangis'. sape kata? habis kalau nak bertaubat tak leh la nak nangis?? nanti tak MACHO depan allah??? begitu?? jumudnya pemikiran manusia ZAMAN MODEN. -tazkirah pendek sikit-

back to the topic.
2 bulan setengah di bumi pj membuatkan rinduku pada rumah membuak2 umpama valva gunung berapi. tahun BAHARU cina semakin dekat. geng2 aku ade yg mahu balik. tak berbaloi. kejap je pun. dah bosan dgn makananan kat sini.

BRUNCH - E CAFE
DINNER - UKC (NASI LEMAK)

B O S A N! tapi kena bersyukur sebab nasib baik ada makanan. kalau KAK NONI UKC tak nak masak?? sape susah? student jugak kan? oleh itu kita hendaklah sentiasa bersyukur setiap masa.

rindu kepada UMI aku dah saturated dengan nilai Ksp yg begitu besar sekali. apabila dilarutkan boleh mencapai tahap solubility yg begitu tinggi. nak peluk umi je rase. tapi stil ada hamba allah yg 4 bulan tak balik. kan shake?? lutfi pon. huahahha setiap kali telefon dibuat, byk je berita2 baharu yg dapat. rindu kat adik2. kakak aku yg dah lama tak jumpa. dah lama tak dengar abah berleter pagi-pagi buta sebab anak dia lepas subuh tidur balik. kat sini lepas subuh tido takde org marah pn. disiplin takde. haish. rumate pn join sekaki. rinduku hanya untuk mereka :P (POYO)
untuk si DIA, ku tidak mampu untuk merindui mu kerana dirimu bukan milikku. -sigh-
ada hati lain yg memuja mu belum pn sempat aku memkhabarkan kepadanya.jiwang la plak
hahahha. jgn pikir pelik2.

akan ku simpan rindu ini sampai equivalence point dan mencapai pH yg tetinggi.

salam alaik
-asif jiddan post ini sangat tak ilmiah n banyak mengarut-
-mcam mencapub la plak-

salam~

Saturday, January 23, 2010

"rambutku harganya RM200"

salam alaik.
dua tiga hari laptop buat hal. tak boleh langsung nak tulis blog. idea dah membuak2. takdelah sampai nak meletus. tapi bila ALLAH kurniakan ilham kepada kita , mesti excited nak terjemahkan apa yang telah diilhamkan.

seminggu berlalu setelah "ops kemas" dilancarkan oleh gerila-gerila fellow and mak n pk gad. ramai yang melenting. aku? hanya mampu tersenyum. free from any summons!. lain kali jadi budak skema. relax je kemana nak pergi. hahaha.

tak cukup dengan kata-kata "berbunga" yang dihamburkan, ketidakpuasan hati dizahirkan dalam laman facebook -"belia benci disaman pak gad, mak gad dan fellow"-. matangkah mereka???.ni cerita best. ada seorang hamba allah telah disaman oleh fellow disebabkan oleh kesalahan yang sama. rambut panjang. sampai RM200. mahal gak eh rambut dia. agak2 berapa agaknya nilai rambutaku ni. hehehe. dengan bangga dia tunjukkan surat saman. takpelah. asalkan jangan mencarut sudah.

siapa yang patut dipersalahkan? student yang tak ikut peraturan @ fellow yang menjalankan tanggungjwab? nak pergi kelas pun stailo mailo. nak pakai baju belang la, tak nak pakai stoking la, pakaijeans la etc etc. telah termaktub dalam buku peraturan, pelajar TIDAK DIEBNARKAN memakai pakaian2 yang disebutkan diatas. so siapa yang patut dipersalahkan? student yang tidak ikut arahan @ fellow yang menjalankan tanggungjwab?. nak tuntut ilmu ni mudah je. bukan pakai baju yang lawa2. cukuplah baju tu bersih dan tutup aurat. TAK PAKAI KAIN DALAM tutup aurat ke???. saya faham. anda sudah besar. nak bergaya. tapi dgn status SUDAH BESAR la PEMIKIRAN PERLU MATANG.
dah boleh fikir yang mana baik dan buruk. PAKAI KAD MATRIK RIMAS?? dengan kad matrik la senang nak kemana2. mungkin anda bukan KAKI LIBRARY, tak perlu pinjam buku so tak perlu la kad matrik. anda silap. kad matrik megingatkan yg kita ni pelajar. oleh itu perlu bertindak seperti orang yg TERPELAJAR.

pakai baju "plain colour" tak lawa?? siapa kata? mungkin anda RABUN WARNA sehinggakan todak boleh memikirkan warna apa yang sesuai. mungkin tidak beragaya. HELLO! anda masih lagi pelajar. PERLU KE BERGAYA? bukankan dengan memakai pakaian yg kemas dan bersih anda akan kelihatan bergaya??? begitu jumud pemikiran anda.

rambut pendek tak hensem? sape kata? rambut panjang lagi susah. nak kena pastikan tak serabut. rambut pendek lagi senang nak jaga. GUNA JARI PON BOLEH. tak perlu guna sikat.

pakai kain dalam panas la. ANTARA KEPANASAN DUNIA DAN KEPANASAN NERAKA, anda yang tentukan. terselak sana sini. nampak betis yang bercop kudis dan kurap. lawa ke??? tuh kalau yg ada bekas kudis. kalau yang mempunyai gene BULU LEBAT dan terlupa nak dicukur dengan VEET, tak ke MALU? GELI I!

kita kena sedar HAKIKAT seorang pelajar. pelajar memang terikat dengan peraturan. nak tak nak, kita kena patuh pada peraturan. perATURan menajadikan hidup lebih teratur.
baju kemas,rambut kemas,baju bergosok. tak ke hensem tu? maybe u would say that beauty in the eye of behoulder. ok lawa ke kalau ranut panjang berserabut?? lawa ke pakai seluar kecik kat bawah? lawa ke pakai baju tak masukkan dalam seluar? hany yang benar2 MATANG boleh menentukan yang mana LAWA @ TIDAK.

sedarkah kamu, fellow yang kamu kutuk itu ialah LECTURER kamu??? LECTURER=GURU=PEMBERI ILMU. kalau dia tidak redha, selamatkah kamu? sebelum kamu mengutuk lecturer, reflect diri balik. mungkin dia tidak tahu kamu mengutuk mereka, tapi ALLAH tahu. MAHA MENGETAHUI. berapa banyak kata-kata LUCAH yg telah dikeluarkan dari mulut kamu??? LU KIRA LA SENDIRI.

ORANG TIDAK AKAN MENGHUKUM KITA SELAGI KITA TIDAK BUAT KESALAHAN.

SIAPA YANG BERSALAH? STUDENT YANG TIDAK IKUT PERATURAN @ FELLOW YANG JALANKAN TUGAS?

-diri ini tidak sempurna(PERNAH KENA TAHAN DGN PRINCIPAL ABC SEBAB TAK DISPLAY KAD MATRIK-
JANGAN SALAHKAN ORANG LAIN.TGK DIRI KITA DAHULU.

"SERULING TIDAK AKAN BERBUNYI KALAU TIADA SI PENIUPNYA"

"YA ALLAH TUHAN YG MAHA PEMAAF,MAHA MENERIMA TAUBAT,MAHA PENGAMPUN, KUHADAPKAN DIRIKU, AMPUNILAH DOSA-DOSAKU"

Sunday, January 17, 2010

bila tangan gatal~

bismillah

lebih dua minggu menghirup udara tahun 20-an :P. takde beza pun. hahaha. yg pasti byk benda yag berlaku setelah sepurnama blog ini tidak muncul dengan buah tgn yang terbaharu.

trip to kuantan vs agd medcy. mula-mula kata hati tidak mahu pergi. namun kata seorang sahabat, peluang hanya sekali. pilih yg mana2 satu tak pun pilih dua2. hati aku berkata tak payah pergi. dah la mahal (kuantan, 1st dengar rm 65) tak best (agd, makan keropok lekor???)tapi yg kuantan trip kurang rm 30, yg agd boleh la. namun kata seorang sahabat, agd ramai lecturer pegi. kalau lecturer pegi and sanggup bayar lebih mahal pada student, kenapa kita tak nak korban sedikit duit?? hati berkobar2. betul jugak. agak rasional hujah yg diberikan. tambahan pula, kawan2 yg seangkatan tidak mahu pergi, bertukar fikiran,mahu mengikut sama. jom! melayang rm 40. takpe kata seorang sahabat. ini malam kita. mungkin lepas ni susah nak jumpa. masing2 masuk kulliyyah masing2. sibuk dah. maybe next 5 years if diizinkan allah baru jumpa balik.
tu agd. ikut kata akal, agd aku pergi. prinsip aku, kalau aku pergi agd, takkan pergi kuantan.so agd pilihan aku, kuantan terpaksa aku lepaskan. walaupun masa 1st year, hati ni berkobar2 nak pergi.
yang menyakitkan hati aku, kuantan trip berturutan dgn agd. lepas kuantan trip, agd. sape tak sakit hati???. so perngorbanan harus dilakukan. seorang sahabat pernah berkata, kuantan lepas ni akan pergi jugak. if nak naikkan semangat, pergilah. terima kasih sahabat. agd hanya sekali. agd pilihan hati. (repetition byk sgt)

tuh kisah dilema.ni kisah kuantan trip. honestly, hati cemburu melihatkan gamabr2 yang diambil. sgt2 cemburu. namun kata seorang kwn, setiap benda berlaku, keseronokan berbeza. maybe baagi yg pergi kuantan, keseronakannya begitu and bagi yang pergi agd keseronokan begini. so tidak perlu timbul soalan cemburu. so katanya lagi, kalau kita bercerita kepada org yg tak pergi agd, kita harus pastikan diaorang tak cemburu dgn apa yg kita ceritakan.(hope kalian faham).otak serabut.

aku sgt hepi melihatkan rumate aku hepi. dah lama tak tgk muka hepi. asyik monyok je. senang je tgk muka dia time hepi. alhamdulillah. hope his happiness will long lasting. amin.

to irfan(aku dah masukkan nama kau).hahaha. esok malam kita. wt elok2. hahaha.

tu sajelah buat kali ni. btw, AGD stands for Annual Grand Dinner. AGD special for 2nd year student yang dah nak grad. theme for this sem "islamic glamourous and glorious". macam mana tuh??? apa2 pn, hepi2 kan diri anda

"Ya ALLAH ampunilah aku"

salam alaik~