Monday, August 1, 2011

cantiknya rasulullah bergurau

Anas bin Malik r.a berkata:

"suatu hari, Zahir seorang lelaki kampung (badwi) memberikan hadiah dari kampungnya kepada Rasulullah s.a.w. Rasulullah pun membungkusnya ketika hendak pulang. Baginda berkata kepada sahabat yang lain, 'Zahir ialah orang badwi yang merupakan sebahagian daripada kita dan kita pula adalah orang kota yang selalu akan menyayanginya. ' Rasulullah sendiri sangat menyenangi Zahir walaupun zahir tidak memiliki wajah yang kacak dan tampan.

Suatu ketika, Rasulullah saw menghampiri Zahir yang sedang menjual barang dagangan. Baginda terus mendakap Zahir dari belakang. Zahir yang tidak dapat meilhat orang yang mendakapnya pun berkata, "siapa ini? lepaskan aku!". Setelah itu zahir pun sempat menoleh ke belakang dan mengetahui bahawa orang yang mendakapnya itu ialah Rasulullah saw. Dengan itu, Zahir membiarkan agar terusa dapat didakap oleh Rasulullah . Rasulullah kemudian dengan secara bergurau berkata, "siapakah yang hendak membeli budak ini?"

(riwayat al-Tirmizi dan Ahmad)

lucu kan? bagi penulis kisah ini sangat lucu. sungguh cantik gurauan Rasulullah. :D
funny facts:

1. kebanyakan serangga adalah pekak
2.tupai mudah lupa dimana separuh makanan yang disembunyikannya
3. nyamuk tertarik dengan warna biru berbanding warna lain
4. TIKUS TIDAK AKAN MUNTAH

entri kali ini diambil daripada buku GEN-Q, terbitan telaga biru.

penulis syorkan kalian membaca buku ini. makalah ini lebih kurang macam solusi namun pendekatannya lebih kepada remaja. wah! masih remajakah penulis? well~ smile

wallahuallam.

salam alaik

No comments: