Sunday, August 28, 2011

kad undangan perkahwinanassalamualaikum.

terkejut dan tergamam apabila sahabat sekolah rendah menghulurkan sepucuk surat. pelik. surat itu dibuka perlahan.

"undangan majlis perkahwinan S dan S"


mukanya ditatap. tidak percaya. di usia 21 tahun, bakal menjengah ke alam yang satu lagi. alam berkeluarga.

tidak percaya

siapa sangka, bekas ketua pengawas sekolah rendah yang pendiam, baik budi pekerti, perlahan percakapannya, dia yang akan kahwin dahulu.

penulis sempat berseloroh

"awal sangat kahwin"

namun jawapan yang diberikan olehnya membuatkan penulis berfikir

"kalau lambat-lambat, tua"

membuatkan penulis berfikir yang kita ini bukan akan menjadi muda tetapi semakin hari semakin tua. tiba-tiba sahaja perasaan takut tidak dapat jodoh awal menjalar di dalam hati. pelik.

dua tiga kali kad undangan perkahwinan sahabat penulis ditatap. TIDAK PERCAYA. namun kehadiran kad itu juga membuatkan penulis sedar bahawa penulis ini bukan remaja lagi tetapi sudah menginjak ke alam dewasa. tiba-tiba semangat nak kahwin menyala-nyala dalam diri.

sejujurnya penulis agak excited kerana barangkali dia merupakan yang pertama mengikat tali perkahwinan dalam kalangan kami dan yang paling penting di usia 21 tahun. anda mungkin tidak merasa kerana dia bukan orang yang dekat dengan kalian tapi bagi penulis, perasaannya lain semacam.


apa-apa pun, penulis mendoakan sahabat penulis dan pasangannya berbahagia sehingga ke anak cucu dan sentiasa berada dalam bi'ah solehah. amin.

ia sememangnya satu kejutan.

wallahuallam

assalamualaikum

p/s: kamera takdak bateri. tak boleh nak upload gamba kad kahwin tersebut.